De-a lungul anilor ati avut grija de stivuitorul Dvs, ati respectat instructiunile din manualul operatorului si cele furnizate de tehnicienii de service. Cu toate acestea, stivuitorul da semne tot mai clare de uzura. Cum va dati seama ca echipamentul pe care il detineti trebuie retras din uz si inlocuit cu unul nou? Mai jos regasiti trei indicatori cu ajutorul carora puteti obtine raspunsul la intrebare.
- Costul cu mentenanta
Acest principiu functioneaza destul de simplu: trebuie sa puneti in balanta costurile generate de stivuitor cu intretinerea acestuia si veniturile generate in urma utilizarii acestui echipament. Veti putea observa in acest mod ca, de la an la an, cheltuielile vor fi tot mai mari. Din cauza uzurii, vor fi necesare reparatii din ce in ce mai costisitoare. Astfel, veti constata ca va fi mai avantajos sa investiti intr-un stivuitor nou decat sa il reparati pe cel vechi.
- Perioada de imobilizare
Atunci cand un stivuitor necesita reparatii, in afara de bugetul investit, trebuie luata in considerare si perioada in care acel utilaj nu va putea fi utilizat. In fiecare zi in care utilajul nu este functional, acesta nu genereaza venitul dorit pentru afacerea Dvs, productivitatea fiind scazuta. Pe masura ce echipamentul capata vechime, este tot mai probabil ca intretinerea acestuia sa devina mai complicata si, prin urmare, durata reparatiilor va fi mai lunga. Asa cum ar trebui monitorizate cheltuielile cu reparatiile stivuitorului, la fel trebuie urmarita si perioada de imobilizare. In acest mod, veti avea o imagine mai clara asupra deciziei de inlocuire a echipamentului uzat cu unul nou.
- Valoarea echipamentului
Intr-un final, trebuie sa evaluati valoarea stivuitorului. Daca sunt necesare interventii de service majore, va fi mai avantajos sa-l reparati, sa il vindeti pentru piese de schimb sau sa il oferiti la buy-back atunci cand achizitionati un nou echipament? Pentru a obtine toate aceste informatii, puteti apela la o echipa de tehnicieni pentru o evaluare aprofundata.
Analiza celor trei indicatori mentionati mai sus va poate ajuta sa luati o decizie privind momentul optim pentru retragerea stivuitorului din uz si inlocuirea acestuia cu un echipament nou.
In afara de cele mentionate, mai sunt o serie de factori cu un impact direct asupra timpului in care puteti utiliza in mod rentabil utilajul: – intensitatea utilizarii – cu cat stivuitoarele lucreaza mai multe ore pe an, ridicand marfuri tot mai grele si la inaltimi tot mai mari, cu atat gradul de uzura va fi mai mare; – mediul de lucru – stivuitoarele care lucreaza, spre exemplu, in medii expuse la exces de praf, apa, substante chimice corozive, etc, vor avea in general o durata de viata mai scurta decat cele care isi desfasoara activitatea intr-un mediu curat, cum ar fi depozitele.
Asadar, intrucat decizia de inlocuire a unui echipament vechi cu unul nou este foarte importanta, toate aspectele tehnice si economice trebuie analizate cu atentie.