Electrostivuitor in 3 sau 4 roti – ce alegem in functie de aplicatie?

Achizitionarea sau inchirierea unui stivuitor reprezinta un proces complex in cadrul caruia trebuie sa se tina cont de specificul aplicatiei. Stivuitoarele in 3 si 4 roti sunt cele mai des utilizate echipamente in diverse industrii. Ele sunt intalnite frecvent in interiorul depozitelor in special datorita faptului ca pot manevra marfuri grele, la diferite inaltimi. De asemenea, aceste utilaje sunt foarte usor de operat si, spre deosebire de alte categorii de echipamente, ele pot fi utilizate si in spatii exterioare.

Desi stivuitoarele in 3 si 4 roti au caracteristici asemanatoare, exista totusi o serie de specificatii tehnice care le diferentiaza foarte mult.

Particularitati ale stivuitoarelor electrice in 3 roti

Electrostivuitoarele in 3 roti au o raza de intoarcere mult mai mica fata de stivuitoarele in 4 roti si sunt ideale pentru lucrul in interior. Ele reprezinta cea mai buna optiune in cazurile in care depozitele sunt mici si culoarele de lucru inguste. Modelele de stivuitoare in 3 roti pot fi prevazute fie cu o roata montata central sub contragreutate, fie cu doua roti. Primul tip are tractiunea pe spate, este dotat cu baterii de tractiune de 24V si este recomandat pentru aplicatii mai usoare. Cel de-al doilea tip de stivuitor are tractiunea pe fata si este echipat cu baterie de tractiune de 48V. De asemenea, inca un avantaj al acestor stivuitoare electrice il reprezinta si bugetul accesibil privind achizitia lor, comparativ cu cel necesar pentru stivuitoarele in 4 roti. Electrostivuitoarele in 3 roti nu pot manevra marfuri mai grele de 2000 kg deoarece devin instabile la efectuarea virajelor si sunt destul de dificil de utilizat pe teren cu denivelari.

Principalele specificatii tehnice ale electrostivuitoarelor in 4 roti

Modelele de stivuitoare electrice in 4 roti sunt potrivite pentru aplicatii ce presupun manevrarea unor marfuri grele. De asemenea, sunt ideale pentru aplicatii tip heavy-duty. Stivuitoarele in 4 roti prezinta avantajele ca pot fi utilizate chiar si pe suprafete imperfecte si au capacitati de ridicare ce pot atinge 16000 kg. Dezavantajul acestui tip de stivuitor este acela ca raza de intoarcere este mult mai mare, prin urmare pot fi utilizate doar in spatii mari. Spre deosebire de stivuitoarele in 3 roti, cele cu 4 roti se comporta mai bine in manevrarea marfurilor pe suprafete inclinate.

Principiul stabilitatii unui stivuitor

In randul utilizatorilor de stivuitoare s-a creeat mitul conform caruia stivuitoarele in 3 roti sunt mai instabile decat cele in 4 roti, insa acesta nu este unul real. Respectandu-se capacitatile si inaltimile de ridicare, stivuitoarele in 3 roti sunt extrem de fiabile si ofera productivitate maxima.

Stabilitatea unui stivuitor are la baza un principiu destul de simplu care se numeste „Triunghiul stabilitatii”. Acest triunghi este format din axul de directie, sasiu si rotile din fata.

 

Atunci cand stivuitorul nu are incarcatura pe furci, centrul de greutate se afla in punctul D. Daca pe furci se aseaza marfuri cu centrul de greutate in punctul F, atunci centrul de gravitate al echipamentului se va afla in punctul E. Daca acest centru de gravitate ramane in cadrul triunghiului, atunci stivuitorul va fi stabil. Daca va fi in afara lui, utilajul se poate rasturna.

Acest principiu al „triunghiului stabilitatii” este valabil atat in cazul stivuitoarelor in 3 roti, cat si in cel al stivuitoarelor in 4 roti.

Factori care pot influenta stabilitatea unui stivuitor

  • Pozitia incarcaturii – aceasta trebuie asezata astfel incat distanta de la centrul de greutate la incarcatura sa fie cat mai mica;
  • Pozitia catargului – in timpul deplasarii stivuitorului, gol sau incarcat, acesta trebuie sa fie strans si inclinat spre spate;
  • Distanta furcilor fata de sol – aceasta trebuie sa fie cuprinsa intre 15 si 20 cm;
  • Supraincarcare – daca incarcatura cantareste mai mult decat poate manipula stivuitorul, atunci acesta se poate rasturna;
  • Inclinarea solului – inclinarea maxima nu trebuie sa depaseasca 10%. In caz contrar, exista riscul ca utilajul sa se rastoarne;
  • Schimbari de directie – virajele bruste ale stivuitorului pot provoca rasturnarea acestuia.

Prin urmare, trebuie acordata o atentie sporita in alegerea stivuitorului potrivit pentru manipularea marfurilor. Daca sunt respectate principiile prezentate mai sus, acest proces poate fi simplificat.

Gama de stivuitoare electrice marca Yale este foarte dezvoltata si cuprinde numeroase modele, pentru orice tip de aplicatie. Lista completa a acestora o puteti regasi aici: www.vectra.ro/electrostivuitoare.  De asemenea, in showroom-ul nostru din Bucuresti puteti testa urmatoarele stivuitoare electrice in 3 si 4 roti: Stoc electrostivuitoare Yale.